Menu

Wat is eigenlijk overprikkeling?

Overprikkeling komt in onze drukke maatschappij veel voor. Gelukkig wordt er ook steeds meer over geschreven. Misschien heb jij er ook wel mee te maken en ben je blij dat je er over kunt lezen tegenwoordig, dat jij niet de enige bent die er last van heeft. Want overprikkeling kan heel lastig en onbegrijpelijk zijn, ontregelend ook in sommige mensenlevens..
Vanuit mijn vakkennis én eigen ervaring wil ik je graag gaan uitleggen wat overprikkeling is.
En later ook lezers helpen om er minder last van te hebben en vooral ook er weer beter tegen te kunnen!

Wat is eigenlijk overprikkeling?

Met ‘prikkels’ worden meestal bedoeld zintuiglijke prikkels uit onze omgeving, zoals bv licht en geluid, die via onze zintuigen bv. ogen en oren – binnenkomen, naar onze hersenen worden doorgegeven en daar worden ‘geregistreerd’: we horen, we zien. Mooi systeem toch?
Behalve licht en geluid kennen we natuurlijk ook andere prikkels zoals geur- en smaakstofjes die we ruiken, proeven, of aanrakingen die we voelen met onze huid.
Al deze prikkels komen via onze bekende 5 zintuigen binnen en worden via onze zenuwen naar de hersenen doorgestuurd en daarna geregistreerd in ons brein.
Tot zover misschien bekend, maar wist je ook dat er 2 minder bekende zintuigen zijn die veel invloed hebben op je brein? Dat zijn het evenwichtsorgaan en de Propriocepsis (houdings- en bewegingszin, en diepe druk).
Deze laatste 2 zintuigsystemen spelen een grote rol bij overprikkeling, iets dat veel mensen niet weten.

Iets anders dat interessant is: hoe kan het dat sommige mensen onwel worden van sterke parfums terwijl een ander er juist van geniet. Of dat de een het heerlijk vindt om in een achtbaan rond te razen en een ander er al misselijk van wordt als ie eraan denkt? Of dat mensen zonder zonnebril hoofdpijn krijgen van het schelle licht, maar anderen juist het licht ongefilterd opzoeken?
Dat is onze aanleg, onze sensitiviteit van kindsaf aan, ons zintuiglijk profiel, de een is prikkel-zoekend en kan heel veel hebben, een ander prikkel-mijdend en supersensitief.
Maakt het leven interessant zou je zeggen, die verschillen! Soms wel lastig als je partner graag wakker wordt met een wekkerradio, terwijl jij juist in stilte wilt snoozen.
Maar allemaal wel overkomelijk als je het eenmaal in de gaten hebt.

Het wordt pas vervelend als jij zelf teveel zintuigprikkels binnenkrijgt, meer dan fijn is voor jouw brein, dan raak je steeds meer overprikkeld, en kunt daardoor minder aan.
Of als de ‘wachtrij’ van prikkels naar het brein overvol is, dan kan je brein ook niet meer goed reageren, en stokt het heldere denken: je bent overprikkeld!
Je moet op je tenen lopen om door te kunnen, je krijgt steeds minder overzicht en kunt minder goed en minder snel reageren.
Je bent als het ware een computer waar te weinig geheugen in zit voor het aantal programma’s dat er op werken, soms loopt ie vast. Frustrerend!!

Het gaat dus allemaal om het brein,
dat alle informatie op een gegeven moment
niet goed meer kan verwerken.

 

Oorzaken

Soms komt zulke overprikkeling/ontregeling voor na een val op het hoofd, whiplash of na hersenletsel. Hiervoor is een speciaal SI protocol ontwikkeld, waar ik in mijn praktijk in Assen ook mee werk.
Maar mensen kunnen ook last van overprikkelingsklachten krijgen bij bv. een burnout of na een corona infectie (long covid klachten)

 

Lichamelijke én psychologische benadering

Ik benader het onderwerp overprikkeling allereerst vanuit een meer lichamelijke, zintuiglijke invalshoek.
Tenslotte ben ik therapeut voor mensen met problemen in de zintuigelijke informatieverwerking, ofwel SI therapeut voor volwassenen.
De psychologische kant krijgt natuurlijk ook aandacht, maar alléén de psychologische aanpak geeft naar mijn idee geen volledig beeld.

 

Mijn missie

Zelf heb ik in mijn leven veel last gehad van overprikkeling, nu gelukkig veel minder.
Mijn werk kan ik weer prima doen, veel uren zelfs, als ik rekening houd met míjn gebruiksaanwijzing.
Ik hoop van harte dat jij, al lezende, jouw klachten ook beter gaat begrijpen, gaandeweg gaat ervaren waar bij jou de grens ligt, en welke zintuiglijke strategieën je nodig hebt om jouw emmertje weer wat leger te krijgen.
Jouw brein beter in balans, je wordt weer meer belastbaar en komt lekkerder in je vel te zitten.

 

Jouw gebruiksaanwijzing

Wil je jouw gebruiksaanwijzing leren kennen, kom dan voor SI begeleiding naar de praktijk in Assen, valt onder fysiotherapie.
Woon je verder weg, dan kan Hulp bij Overprikkeling ook op afstand gebeuren, via beeldbellen en e-coaching.
Wil je eerst wat meer weten of vragen stellen over jouw overprikkeling, meld je dan aan voor een gratis inzichtgesprek.
In 2022 geef ik maandelijks één helpend inzichtgesprek weg!

 

gratis inzichtgesprek