Menu

ASITT protocol

Het ASITT * protocol is een SI behandelmethode, bedoeld voor mensen met zintuigelijke overprikkelingsklachten en duizeligheid (SI klachten) na een whiplash, hoofdletstel of andere niet aangeboren hersenaandoeningen.

Ook bij mensen met bv. burn-out, fibromyalgie, Helppsyndroom, autisme of AD(H)D kan een SI behandeling helpen om lastige overgevoeligheden en concentratieproblemen te verminderen.

SI = Sensorische Informatieverwerking = Zintuiglijke prikkelverwerking in de hersenen

Wat zijn SI klachten?

  • duizeligheid, zweverig gevoel, gevoel van onbalans
  • overgevoeligheden voor licht, geluid en andere zintuiglijke prikkels
  • moeite met concentreren, plannen, geheugenproblemen
  • hoofdpijn, druk in het hoofd
  • niet tegen drukte kunnen
  • misselijkheid, zweten, het warm of koud hebben.

De klachten zijn wisselend, geven altijd vermoeidheid en kunnen het functioneren thuis en op het werk gedeeltelijk of geheel belemmeren. Ook het sociale leven kan sterk bemoeilijkt worden. Men moet doseren en op tijd rust nemen.

Hoe werkt het ASITT protocol?

Het doel van het ASITT* protocol is om weer meer regie te krijgen over je dagelijks handelen: Je leert hoe je meer grip kunt krijgen op alle zintuigprikkels die binnenkomen (o.a. door rustiger, slimmer te bewegen en de juiste activiteiten te kiezen) je leert hoe je jouw reactie op belastende prikkels kunt dempen.

Door daarnaast ook rustig en systematisch zintuiglijke gewenningsoefeningen te doen zal je geleidelijk aan weer meer zintuiglijke prikkels kunnen verwerken met minder overprikkelingsklachten.

Resultaat van de oefeningen: de dagelijkse bezigheden kunnen na verloop van tijd gemakkelijker worden uitgevoerd met minder overprikkeling, minder vermoeidheid en een betere aandacht.

De behandelingen worden als fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering.

Heb je vragen over de SI behandeling? Twijfel je of het ASITT* protocol in jouw situatie verlichting zou kunnen brengen neem dan contact op met Willeke Beckeringh. Zij kan onderscheid maken tussen de verschillende oorzaken die zouden kunnen leiden tot het klachtencomplex en zij kan onderzoek doen. Aansluitend kan eventueel gekozen worden voor deze behandeling.
Neem contact op

*ASITT = Adult Sensory Integration Timmermans Treatment. Deze SI behandeling is ontwikkeld door ergotherapeuten van het St. Franciscus Gasthuis te Rotterdam en wordt al vele jaren toegepast in revalidatiecentra in Nederland. Ook in enkele eerstelijns praktijken, o.a. bij WelBewegen, kun je voor het ASITT protocol terecht.

Verder lezen SI behandeling:
ergotherapiegouda.nl